MANAGEMENT ADVISING TO COMPANIES MAC, empresa Andorrana formada per advocats, assessors fiscals, i altres professionals

Govern rebutja la proposta de la UE d'eliminar l'acord duaner

17 marzo 2016

MAC GLORIAimage

Govern rebutja la proposta de la UE d'eliminar l'acord duaner Brussel·les va comunicar el maig del 2015 que l'actual conveni s'haurà de fusionar amb el nou acord d'associació.

“No va ser fins al 5 de maig del 2015 quan Andorra, per primer cop, va ser informada respecte que la UE planteja una fusió de l'acord del 1990 i del futur acord d'associació”.

Aquest avís ha derivat en un ampli informe que Govern ha desenvolupat per a la Unió Europea intitulat Nota sobre el posicionament d'Andorra en matèria de lliure circulació de mercaderies. Aquest text és un recull històric d'argumentacions i de conclusions per les quals Andorra considera vital mantenir l'acord duaner del 1990 en vigor. Dit amb altres paraules, que és imprescindible des del punt de vista andorrà que es mantingui l'actual model que permet deixar el tabac (com a part dels productes agrícoles) dins de l'acord i seguir amb l'actual sistema de franquícies que permet passar legalment mercaderies per valor de 900 euros per la duana i fins a 300 en productes agroalimentaris. Tot i que el text en cap moment diu literalment que sense respectar l'actual model de franquícies i tabac es dóna per impossible arribar a un acord d'associació amb la UE aquest posicionament se sobreentén de forma molt clara.
    Govern explica que en les converses prèvies a iniciar les negociacions per l'acord d'associació sempre es va avisar que el manteniment de les actuals condicions de l'acord duaner en vigor eren imprescindibles “i és amb aquesta base que Andorra va entrar en aquesta negociació”. Fins i tot s'adverteix a Brussel·les que pretendre acabar amb l'actual sistema de franquícies i tabac tindria conseqüències “dramàtiques” per a l'economia nacional. I s'avisa que acabar amb l'acord duaner “podria comprometre el resultat del referèndum al qual s'haurà de sotmetre l'acord d'associació”.
    Govern mostra a la UE en el document el lligam vital d'aquest model deixant clar que posaria en dubte la supervivència econòmica del país perquè significaria ferir de mort els sectors de la pagesia, la indústria, el comerç i el turisme. L'executiu ressalta que mentre que per a la UE els efectes de mantenir o no l'acord duaner amb Andorra són pràcticament “imperceptibles” per al Principat serien devastadors.

Oficines

managementadvisingtocompanies managementadvisingtocompanies4